EIP-AGRI: tudomány a gazdák szolgálatában

„Az európai innovációs partnerség a mezőgazdasági termelékenységért és fenntarthatóságért” címmel szervezett konferenciát 2014. május 6-án a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az EIP-AGRI célja, hogy felhívja a figyelmet az innováció lehetőségeire az agrárgazdaságban, s ezáltal a gazdák közvetlenül kaphassanak választ problémáikra a tudomány területéről. Az „Európa 2020 Stratégia” költségvetése 4,5 milliárd eurót határozott meg az élelmiszer-biztonság, a biogazdaság és a fenntartható mezőgazdaság terén való kutatás és fejlesztés céljaira. A „Mezőgazdasági termelékenység és fenntarthatóság” európai innovációs partnerség (EIP-AGRI) koncepciója, hogy tevékenysége révén hidat képezzen a gazdálkodási gyakorlat és a tudományos kutatás között, fokozva ezzel az európai versenyképességet.

A partnerség olyan fejlett ágazat kiépítésében kíván segíteni, amely nemcsak az élelmiszerhez való hozzájutást biztosítja világszerte, de lehetővé teszi a diverzifikált termékek és termelési módok megjelenését, a hosszú távú (nem csupán élelmiszerelőállítási célú) nyersanyag-ellátást, valamint az élelmiszerláncon belüli jobb hozzáadottérték-elosztást is. Elsődleges cél, hogy az élvonalbeli kutatás és technológia közelebb kerüljön az érintett mezőgazdasági termelőkhöz, vállalkozásokhoz, ágazati szereplőkhöz, innovációs támogató szervezetekhez, elősegítve ezzel a gazdálkodók mindennapi problémáira adott gyakorlati válaszok megvalósulását.

Az EIP-AGRI tehát remek lehetőséget kínált arra, hogy a gazdák – az Európai Unió támogatásával – megrendelőivé válhassanak a kutatási és fejlesztési tevékenységeknek, s ezáltal a problémáikra közvetlenül kaphassanak választ a tudomány területéről. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a fejlesztés szükségességére és az EIP lehetőségeire az agrárgazdaságban, valamint, hogy elősegítse új kapcsolatok, együttműködések és hálózatok kialakulását. A konferencián bemutatják az EIP-AGRI eddigi és a 2014. évi tervezett tevékenységét is a hazai és közép-kelet-európai szereplőknek. Az esemény résztvevői elsősorban az agrárium szereplői, a felsőoktatás és a kutatóintézetek képviselői, a tanácsadók, az innovációs támogató szervezetek, valamint a kormányzati és a civil szféra képviselői voltak.

A konferencia anyaga letölthető az EIP Konferencia oldalunkról

vagy a NÉBIH honlapjáról: https://www.nebih.gov.hu/aktualitasok/hirek/05_06_EIP.htmlTisztelt Pályázók, Szavazók és Érdeklődők!

 

Köszönjük, hogy rengeteg gyönyörű és kreatív rajzot, fotót beküldve ilyen sokan vettetek részt pályázatunkon. A pályázat lezárult, és a szavazás is véget ért. A zsűri kiválasztotta a legjobb műveket. Az eredményeket 2018. március 19-én olvashatjátok honlapunkon.​