“Az élelmiszerlánc-biztonság jövője” szakmai konferencia

2013.október 15.

„Az élelmiszerlánc-biztonság jövője” című szakmai konferencián, 2013. október 15-én mutatta be dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a hónap elején elfogadott, középtávú nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiát a széles közönségnek. Az eseményen hazai előadók mellett külföldi országos főállatorvosok segítségével a nemzetközi élelmiszer-biztonsági trendeket is megismerhették a rendezvény résztvevői.

Az élelmiszerlánc egyre bonyolultabbá válása, az élelmiszerlánc-biztonságban bekövetkező változásoknak, trendeknek köszönhetően a szakemberek úgy ítélték meg, hogy a terület jelenlegi felelősségi rendszerét és a hagyományos hatósági felügyeleti rendszert tovább kell fejleszteni. Az élelmiszer-biztonság és élelmiszerlánc-biztonság uniós és a hazai szinten is prioritást élvez, támogatandó terület.

Ennek a folyamatnak az eredményeként állított össze a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy olyan átfogó stratégiát, amely korábban a szakterületen még nem létezett. A 2013-2022 közötti időszakot felölelő stratégia főleg keretjellegű feladatkitűzéseket, az elkövetkezendő évek fő fejlesztési prioritásait határozza meg. A dokumentum elfogadása után megkezdődött a benne foglalt 11 program tervezett intézkedéseinek részletes kidolgozása, valamint ezek összehangolása a NÉBIH már most sikerrel futó projektjeivel.

A stratégia végrehajtásáért elsődlegesen Vidékfejlesztési Minisztérium a felelős, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (NÉBIH) együttműködve, bevonva a megyei kormányhivatalok mezőgazdasági szakigazgatási szerveit. A dokumentum kiemelten kezeli a partnerségen alapuló együttműködést és a még intenzívebb közös munkát mind a társhatóságokkal (VPOP, NAV, GVH), mind a tudományos műhelyekkel, kutatókkal, oktatással, élelmiszeripari és feldolgozói vállalkozásokkal, szakmai és civil szervezetekkel, és nem utolsó sorban a fogyasztókkal is. A megvalósítás során az ismeretterjesztés, a vásárlói tudatottság erősítése, az általános kockázatkommunikáció és a prevenció is nagyobb szerephez jutnak majd.

Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a konferencia sajtótájékoztatóján elmondta: „Az 1990-es évekig elsősorban az élelmiszerlánc egyes kritikus pontjaira koncentráltunk. Úgy láttuk és látjuk, a 2000-es évek elejétől újfajta, modern élelmiszer-biztonságot feltételező megközelítést kell alkalmaznunk, ahol a figyelemnek már a teljes élelmiszerlánc minden elemére ki kell terjednie. A most elfogadott stratégia a partnerségen és tudásmegosztáson alapuló szemlélet bevezetésével új, korszerű alapokra helyezi az élelmiszerlánc-biztonságért felelős szereplők viszonyát.”

A konferencia aktualitását a stratégia elfogadása mellett az állategészségügyi-szolgálat 125. éves jubileuma adta. A nagy hagyományokkal rendelkező terület és az élelmiszer-biztonság között szoros a kapcsolat, az állatok gyógyítása az emberek jólétéhez is hozzájárul: az állat-egészségügyi szolgálat teszi ugyanis lehetővé, hogy ép, egészséges élelmiszerhez jussunk – tehát céljai közösek a nemrég elfogadott Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiával.

Mint főállatorvosnak különösen kedves, egy valódi ünnep ez a jubileum. Hazánk úttörő volt ezen a területen, kevés országban működött ilyen jellegű, irányító és ellenőrző feladatokat is ellátó állami hatóság az 1800-as évek végén. Elmondhatjuk, az akkor kialakított keretek a mai napig hatással vannak a munkánkra. Úgy gondolom, ezeket az értékeket, amelyeket eddig megteremtettünk, a folyamatos fejlődés mellett is meg kell őriznünk” – tette hozzá Dr. Kardeván Endre országos főállatorvos, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára.

A stratégia célja, hogy megvalósulása által az élelmiszerlánc termékei (különösen élelmiszerek) mindenkor egészségesek, kiváló minőségűek és biztonságosak legyenek, valamint azok előállítása, kereskedelme, felhasználása vagy fogyasztása során az emberek és a társadalom magas fokú tudatosságot és felelősséget tanúsítson” – mondta el Dr. Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára.

A konferencia záróeseményén 125 szakember vehette át az állatorvoslás jelképének számító bronz kentaur szobrot. Az elismerésekkel olyan kiemelkedő teljesítményű szakembereket – állatorvosokat, humán orvosokat, kutatókat, mezőgazdasági témákra szakosodott újságírókat – jutalmaztak, akik maradandót alkottak az állategészségügy valamely területén. Boros Attila képzőművész alkotása, a félig ember, félig állat lény az állatorvoslás jelképe, amely azt szimbolizálja, hogy az állatok gyógyításával az emberek jólétéhez is hozzájárulnak az állategészségügy területén dolgozó szakemberek.

A konferenciával egy időben rendezték meg a CEUREG Forumot, a közép- és kelet-európai országok növényvédőszer-engedélyezési szakembereinek találkozóját. A CEUREG képviseletében Szalkai Gábor, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztályának főosztályvezető-helyettese és Josef Švaříček, a CEUREG szervező bizottságának titkára elmondta, a növényvédelmi hatóság és a növényvédelmi szakemberek együttműködése, az integrált növényvédelmi rendszerek alkalmazása biztosítja a növényvédőszer-maradék mentes élelmiszerek előállítását, illeszkedve ezzel az Élelmiszerlánc Biztonsági Stratégiához.

Kapcsolódó dokumentumok:Tisztelt Pályázók, Szavazók és Érdeklődők!

 

Köszönjük, hogy rengeteg gyönyörű és kreatív rajzot, fotót beküldve ilyen sokan vettetek részt pályázatunkon. A pályázat lezárult, és a szavazás is véget ért. A zsűri kiválasztotta a legjobb műveket. Az eredményeket 2018. március 19-én olvashatjátok honlapunkon.​